Poniedziałek, 7 maja 1945. II wojna światowa dobiega wreszcie końca, wszyscy wierzą, że teraz czeka ich jaśniejsza przyszłość. W centrum Sztokholmu, w świętującym koniec wojny tłumie, dwoje obcych ludzi wymienia szybki pocałunek, aby po chwili stracić się z oczu. Nina, dziewczyna z wyższej klasy, i Calle, pomocnik kucharza, nie wiedzą jeszcze, że ich krótkie spotkanie będzie miało burzliwe konsekwencje dla wielu ludzi. Dla rodziny Löwanderów koniec wojny to olbrzymia ulga. Löwanderowie prowadzą Djurgårdskällaren, wytworną restaurację w sercu Sztokholmu. W czasie wojny Gustaf, najstarszy syn, zdołał utrzymać rodzinny interes, choć dosyć wątpliwymi metodami. Teraz planuje prowadzić go nadal w ten sam sposób. Różnice zdań na ten temat sprawiają, że w rodzinie wybucha poważny konflikt dotyczący przyszłości restauracji. Ostateczna decyzja należy do Helgi, matki Gustafa, która wraz z Backe, szefem kuchni, trzyma pieczę nad rodzinnym interesem. Teraz staje przed nią nowe, trudne zadanie: musi utrzymać rodzinę razem i zapewnić przetrwanie restauracji w zupełnie nowym świecie.